Προστασία Βάσεων Δεδομένων: Ομιλία στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστήμιο Κύπρου

Ο Στέργιος Κωνσταντίνου και ο Philippe Jougleux

Προστασία Βάσεων Δεδομένων: Ο κ. Στέργιος Κωνσταντίνου παραβρέθηκε στην εκδήλωση του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου, στην Λευκωσία, στο πλαίσιο της εκδήλωσης “Νομικά εργαλεία προστασίας της πληροφορίας” τιμώντας τα 10 χρόνια του περιοδικού “ΕΝΘΑ”.

Η παρουσίασή του κ. Κωνσταντίνου, αφορούσε τις νομοθετικές εξελίξεις στο πεδίο της προστασίας των βάσεων δεδομένων. Συγκεκριμένα:

  1. Σημασία των Βάσεων Δεδομένων: Οι βάσεις δεδομένων αποτελούν κρίσιμο στοιχείο στο σύγχρονο ψηφιακό οικοσύστημα, επιτρέποντας την αποθήκευση, διαχείριση και ανάλυση μεγάλων όγκων δεδομένων. Η ανάπτυξη του υπολογιστικού νέφους (cloud computing) και των μεγάλων δεδομένων (big data) έχει ενισχύσει περαιτέρω τη σημασία τους.
  2. Ευρωπαϊκή Οδηγία 96/9/ΕΚ: Η Οδηγία αυτή θεσπίζει ένα εναρμονισμένο νομικό πλαίσιο για την προστασία των βάσεων δεδομένων στην ΕΕ, παρέχοντας διττή προστασία:
    • Δικαίωμα του Δημιουργού (Copyright): Προστατεύει την πρωτότυπη επιλογή ή διευθέτηση του περιεχομένου της βάσης δεδομένων.
    • Sui Generis Δικαίωμα: Προστατεύει την ουσιώδη επένδυση που πραγματοποιήθηκε για την απόκτηση, επαλήθευση ή παρουσίαση του περιεχομένου της βάσης δεδομένων.
  3. Ενσωμάτωση στην Ελληνική Νομοθεσία: Η Οδηγία 96/9/ΕΚ ενσωματώθηκε στην ελληνική νομοθεσία με τον Νόμο 2819/2000, τροποποιώντας τον Νόμο 2121/1993 περί πνευματικής ιδιοκτησίας, εισάγοντας διατάξεις που αφορούν την προστασία των βάσεων δεδομένων.
  4. Νομολογία: Η παρουσίαση αναλύει σημαντικές δικαστικές αποφάσεις που επηρέασαν την προστασία των βάσεων δεδομένων, όπως:
    • Υπόθεση Ryanair Ltd κατά PR Aviation BV (C-30/14): Το ΔΕΕ έκρινε ότι, εφόσον μια βάση δεδομένων δεν προστατεύεται ούτε από δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας ούτε από το sui generis δικαίωμα της Οδηγίας 96/9/ΕΚ, οι όροι χρήσης που επιβάλλει ο δημιουργός της μπορούν να περιορίζουν συμβατικά τη χρήση της από τρίτους.
    • Υπόθεση Freistaat Bayern κατά Verlag Esterbauer GmbH (C-490/14): Το ΔΕΕ διευκρίνισε ότι η προστασία βάσει του sui generis δικαιώματος δεν επεκτείνεται σε δεδομένα που δεν αποτελούν αποτέλεσμα ουσιώδους επένδυσης από τον κατασκευαστή της βάσης δεδομένων.
    • Υπόθεση CV-Online Latvia κατά Melons (C-762/19): Το ΔΕΕ έκρινε ότι η αντιγραφή και ευρετηρίαση του περιεχομένου μιας βάσης δεδομένων από μια μηχανή αναζήτησης μπορεί να συνιστά “εξαγωγή” και “επανάχρηση” κατά την έννοια της Οδηγίας, εφόσον αυτές οι ενέργειες προκαλούν σημαντική ζημία στην επένδυση του κατασκευαστή της βάσης δεδομένων.
  5. Νεότερες Εξελίξεις: Η παρουσίαση αναφέρεται σε πρόσφατες εξελίξεις, όπως η Οδηγία (ΕΕ) 2019/1024 για τα ανοικτά δεδομένα και την περαιτέρω χρήση πληροφοριών του δημόσιου τομέα, η οποία τροποποίησε την Οδηγία 96/9/ΕΚ, προωθώντας την ανοικτή διάθεση και επαναχρησιμοποίηση δεδομένων του δημόσιου τομέα.
  6. Προκλήσεις και Μελλοντικές Τάσεις: Συζητούνται οι προκλήσεις που προκύπτουν από την ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης και των μεγάλων δεδομένων, καθώς και η ανάγκη προσαρμογής της νομοθεσίας στις τεχνολογικές εξελίξεις και τις απαιτήσεις της ψηφιακής εποχής.

Το δικηγορικό μας γραφείο προσφέρει εξειδικευμένες νομικές υπηρεσίες στον τομέα της προστασίας πληροφοριών και βάσεων δεδομένων, με έμφαση στις σύγχρονες τεχνολογικές και κανονιστικές εξελίξεις. Συγκεκριμένα, παρέχουμε:

  1. Συμβουλευτική σε θέματα συμμόρφωσης με την Οδηγία 96/9/ΕΚ και τον Γενικό Κανονισμό Προστασίας Δεδομένων (GDPR)
  2. Νομική Υποστήριξη σε Διαφορές σχετικά με την Προστασία Βάσεων Δεδομένων
  3. Συμβατική Προστασία και Εμπορικές Συμφωνίες
  4. Ασφάλεια Δεδομένων και Τεχνολογικές Λύσεις
  5. Συμβουλευτική για Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) και Μεγάλα Δεδομένα

Εξειδίκευση και Επαγγελματισμός

Με πολυετή εμπειρία και βαθιά γνώση του ενωσιακού και εθνικού νομικού πλαισίου, το γραφείο μας υποστηρίζει επιχειρήσεις και ιδιώτες στη διαχείριση και προστασία των βάσεων δεδομένων, διασφαλίζοντας πλήρη συμμόρφωση και προστασία των επενδύσεών τους.

Για περισσότερες πληροφορίες ή για νομική υποστήριξη, επικοινωνήστε μαζί μας.